kā pagatavot alu

18 litriem alus nepieciešams:

  1. 30 litru spainis ar vāku, gaisa aizturētāju
  2. 1 karote
  3. 1 sterelizators
  4. 1 sifons un “U”caurule (iesakām automātisko sifonu)
  5. 1 labas kvalitātes alus gatavošanas komplekts lai pagatavotu 18 litrus alus (ar 3 kilogramiem iesala)

                 vai:

  • 1 spiediena muca, kas aprīkota ar spiediena izlaišanas/ iesmidzināšanas vārstu
  • 23 viela litra plastmasas pudeles ar piemērotu korķīti
  • 40 500 ml stikla pudeles ar korķa vāciņu

Vajadzīgas 2 zonas – viena alus raudzēšanai, otra – alus uzglabāšanai un pasniegšanai. Muca/ spainis aizņems aptuveni 300×300 mm. Tā ir visa telpa, kas tiks aizņemta.

Kāda temperatūra vajadzīga?

Fermentācijas temperatūrai jābūt 20–27 ° C (70–82 ° F). Daudz labāk, ja temperatūra ir  zemāk, bet  nemainīga temperatūra nekā augstāka, kas svārstās. Ja jūs cenšaties atrastvietu, kurā ir piemērota temperatūra, varat iegādāties dažādas apkures iekārtas. Pieejams ir termostata kontrolēts iegremdēšanas sildītājs, vai siltuma trauks (uz kura atrodas tvertne). Alus uzglabāšanai jāizvēlas vēsāka temperatūra.

Alus svētkiem un atpūtai

Mūsdienās gan svētkos gan citās izklaidēs alus ir populārākais dzēriens vīriešu un arī sieviešu vidū, esam arī novērojuši, ka it īpaši hokeja mači ir iecienītākie sporta svētki, kad tiek garšots dažāda veida alus. Totalizatori, kā piemēram Betsafe Latvija rīko arī fanu teltis, kur tiek izbaudīts gan azarts gan hokeja spēle.

Kā pagatavot alu?

Vajadzētu izlasīt instrukcijas uz alus komplekta, bet, tā kā lielākā daļa izmanto tās pašas metodes, sniegsim vispārēju pārskatu.

Pirmkārt, ir jāsterilizē viss aprīkojums, kas nonāk saskarē ar šķidrumu. Tas kopā ar temperatūru ir divas vissvarīgākās lietas alus vai vīna darināšanā. Slikta sterilizācija novedīs pie infekcijām, kas piesārņos alu un pārvērsīs to etiķī. Nepieciešams labs tīrītājs / sterilizators, un tas arī palīdzēs atbrīvoties no traipiem jūsu aprīkojumā. Nelietojiet balinātāju, jo šķiet, ka tas vienmēr atstāj garšu neatkarīgi no tā, cik daudz jūs to mazgājāt ar tīru ūdeni. Sterilizators vienmēr jānomazgā ar tīru ūdeni.

 Instrukcija:

  1. Iztukšojiet iesala kārbu alus brūvējamajā spainī vai mucā. Parasti to vislabāk var izdarīt, iegremdējot to karstā ūdenī, lai mīkstinātu iesalu, kas atviegls tā izliešanu. Pēc tam izskalojiet kannu ar karstu ūdeni, lai noņemtu iesala paliekas.
  2. Atkarībā no tā, kuru komplektu lietojat, var būt nepieciešams pievienot nedaudz alus vai granulēta cukura. Vislabākajos komplektos viss jau būs iesalā, un tam nebūs nepieciešams papildu cukurs.
  3. Papildiniet spaini vai mucu ar ūdeni. Tam jābūt tādam, lai galīgā temperatūra spainī būtu aptuveni 25 ° C. Labi samaisiet šķīdumu.
  4. Spainī vai mucā pievienojiet rauga paciņu, vēlreiz samaisiet un pēc tam uzlieciet vāku (ar gaisa aizbāzni, kas piepildīts ar tīru ūdeni, ja tas ir nepieciešams). Apmēram 5-7 dienas atstājiet siltā vietā ar apkārtējās vides temperatūru 21–27 ° C. Fermentācija būs nedaudz garāka, ja temperatūra būs vēsāka, un nedaudz ātrāka, ja tā būs siltāka. Tomēr ātrums nav laba lieta. Ja gaisa bloķēšana burbuļo kā traka, iespējams, ka istaba ir pārāk silta.
  5. Kad spiediens ir sasniedzis aptuveni 1010 atkarībā no pagatavojamā alus veida (šo rādījumu parādīs hidrometrs) un burbuļi būs apstājušies, jūs zināt, ka fermentācija ir pabeigta. Sifonējiet alu no spaiņa vai mucas – plastmasas vai stikla pudelēs. Vajadzētu pievienot nedaudz cukura (tas ir tikai ūdenī izšķīdināts cukurs), kā norādīts instrukcijās. Tagad var pievienot arī papildu apiņu ekstraktu. Pēc tam pudeles  jānoslēdz un jāpārnes siltā vietā. Pēc tam tajās notiks reakciju ar raugu, ar kuru cukurs iegūst gāzi. Tas nodrošinās nepieciešamo brūvējumu.
  6. Pēc 2-3 dienām pudeles pārvietojiet no siltas vietas uz aukstu vietu. Tās jānovieto vietā, kur tās vairs nevajadzēs pārvietot (tas sabojās nogulsnes). Tas prasīs aptuveni laiku no 1 nedēļas līdz 4nedēļām.
  7. Jūsu alus tagad būs gatavs paraugu ņemšanai. Viegli ielejiet piemērotā glāzē vai krūzē. Kad sākat izliešanas procesu, neapstājieties, jo tas traucēs nogulumiem un putām.
  8. Alus garša tikai uzlabosies, ja saglabāsiet un uzturēsiet to piemērotos apstākļos. To var gatavināt vairāk nekā 6 mēnešus.

 Cik tas maksās?

Ja esat nokļuvis tik tālu, tad vēlēsieties uzzināt, cik izmaksās alus brūvēšana! Iesācēju alus darīšanas komplekti, kas satur visu nepieciešamo, izmaksā aptuveni 54 eur 20 l alus pagatavošanai.

Ja nu tomēr neesat gatavs darināt savu alu, vienkārši to nopērciet.. Populārākie alus darītāji Latvijā ir “aldaris.”

Leave a Comment

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *